mersin sivrisinek ilaçlama 4

Zika Virüsü

Zika Virüsü: Bilmeniz Gerekenler

Sivrisinek Kaynaklı Başka Bir Hastalıkla İlgili Buzz

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden nadir bir sivrisinek kaynaklı hastalık olan Zika virüsü hakkında son haber başlıklarını görmüş olabilirsiniz. Birleşik Devletler kıtasındaki yerel bulaşma ile ilgili bugüne kadar belgelenmiş bir vaka bulunmamakla birlikte, diğer enfekte ülkelerden dönen gezginlerde Zika virüsü rapor edilmiştir ve vakalar neredeyse her gün ortaya çıkmaya devam etmektedir. Zika virüsü hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. 

  1. S: Zika virüsü nasıl bulaşır?

C: Zika virüsü, dang humması ve chikungunya taşıyan aynı tür sivrisinek olan enfekte Aedes cinsi sivrisineklerin ısırığı yoluyla yayılır . Ağırlıklı olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan Aedes aegypti sivrisinekleri birincil taşıyıcılardır, ancak Aedes albopictus sivrisinekleri de virüsü bulaştırabilir. Yaygın olarak Asya kaplan sivrisineği olarak bilinen bu tür, yaz aylarında çok daha kuzeyde bulunur.

  1. 2 S: Zika virüsü nerede bulunur?

C: Zika virüsü ilk olarak 1947’de Uganda’nın Zika ormanındaki al yanaklı maymunların enfeksiyonu olarak Afrika’da tanımlandı. Daha sonra 1968’de insan hastalığına neden olduğu doğrulandı. Uzun yıllar boyunca enfeksiyonların hem nadir olaylar olduğu hem de Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik Adası ile sınırlı olduğu görüldü. Daha yakın zamanlarda, salgınlar Doğu Pasifik’e ve güney ve Orta Amerika’ya yayıldı. Illinois, Florida, Texas ve New York’ta da Zika virüsü vakaları bildirildi, ancak tüm bireyler hastalığı enfekte ülkelere seyahat ederken yakaladı. 

  1. 3 S: Amerika Birleşik Devletleri’nde salgın olasılığı nedir?

C: Enfekte sivrisineklerin Amerika Birleşik Devletleri’ne gitme olasılığı düşük olsa da, Zika virüsünün yerel olarak yayılabileceğine inanmak için nedenler var. Özellikle yaz ayları yaklaştıkça daha fazla ithal vakanın yüzeye çıkmaya devam etmesi halinde, sivrisinek vektörlerinin bulunduğu ülke bölgelerinde virüsün insandan sivrisineğe yayılmasına neden olabilir. Ulusal Zararlı Yönetimi Derneği (NPMA), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve diğer kuruluşlar durumu yakından izliyor.

  1. 4 S: Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

C: Genel olarak, çoğu vaka hiçbir belirti vermez. Zika virüsü ile enfekte olan her 5 kişiden sadece 1’i hastalanıyor. Semptom geliştirenler genellikle birkaç gün hafif baş ağrısı, ateş, kızarıklık, konjunktivit (kırmızı gözler) ve eklem ağrısı yaşarlar.

  1. 5 S: Zika virüsünün tedavisi nedir?

C: Zika virüsü, tipik olarak yalnızca destekleyici bakım gerektiren, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Maalesef şu anda Zika virüsünü tedavi edecek bir ilaç veya onu önleyecek bir aşı yok. Bununla birlikte, ABD hükümeti, Amerika’daki vakalardaki son artış göz önüne alındığında bir aşı geliştirme çabası başlattı. 

Aslında semptom geliştiren enfekte kişilerin yüzde 20’si bol miktarda dinlenmeli, bol sıvı içerek bol su içmeli ve ağrı için asetaminofen almalıdır. Dang humması gibi başka bir enfeksiyon dışlanana kadar aspirin ve steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlardan (NSAID’ler) kaçınmak önemlidir.

  1. 6 S: Hamile bir kadındaki enfeksiyon doğum kusurlarına neden olabilir mi?

C: Hamilelik ve Zika virüsü arasındaki ilişki hakkında çok az şey biliniyor, ancak hastalığın büyük bir salgının yaşandığı Brezilya’da Zika virüsünün olası anneden çocuğa bulaşmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Doğum zamanına yakın bir zamanda enfeksiyon kapmış bir annenin virüsü yenidoğana geçirebileceği düşünülmektedir, ancak bu nadirdir.

Zika virüsü ayrıca, yeni doğan bebeklerde beyin gelişimini durdurduğu, bebeklerin küçük kafalarla doğmasına ve erken ölüme yol açtığı bilinen mikrosefali adı verilen nörolojik bir bozukluğa da bağlanmıştır. Brezilya’da Zika virüsü salgınının başladığı 2015 yılında 2.782 mikrosefali vakasının, 2014’te 147 vaka ve 2013’te 167 vaka bildirildiğine dikkat edilmelidir.

  1. 7 S: Zika virüsünü nasıl önleyebilirim?

C: NPMA, insanları en az% 20 DEET, pikaridin veya limon okaliptüs yağı içeren etkili bir böcek kovucu uygulayarak dışarıdayken cildini sivrisinek ısırıklarından korumaya teşvik eder. Dışarıda uzun süre vakit geçiren insanlar, sivrisineklere maruz kalmayı sınırlamak için uzun pantolon ve uzun kollu gömlekler giymeyi de düşünmelidir. Zika virüsü taşıyan sivrisinek türü gündüzleri acıdır, bu nedenle günün her saatinde önleyici tedbirler almak çok önemlidir.

Telif Hakkı © 2021 Ulusal Zararlı Yönetimi Derneği

Hemen Ara

0532 132 91 97 | 08:00 22:00