En yaygın bit türleri arasında baş biti, vücut biti ve Kuş biti bulunur. Hastalıkları insanlara sadece vücut biti bulaştırabilir. Mersin bit ilaçlama hakkında ki detaylı bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz.

Ne tür bit türlerinin sizi rahatsız ettiğinden bağımsız olarak, önleme çok önemlidir. Bitlerle teması önlemenin en iyi yolu, başkalarının taraklarını, şapkalarını, havlularını vb. kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçınmaktır. Ayrıca bite maruz kalmadığınızdan emin olmak için en az ayda bir saç derinizi kontrol ettirmesi önerilir.

Bitler, kanla beslenen kanatsız parazitlerdir. Dünya çapında bulunan 3.000’den fazla bit türü vardır. En yaygın insan biti türleri baş biti, vücut biti ve kuş bitidir. 

Bit ilaçlama sadece 20 dakika içerisinde yapılmaktadır. Tüm koltuk, yatak, yorgan, halı, kilim, kıyafet dolabı vb. yerlerin ilaçlanması gerekmektedir ki bit ilaçlaması işe yarasın. Aksi taktirde bu saydığımız alanlardan birisi atlanması durumunda bit ilaçlama işlemi işe yaramaz.

Siz de Mersin Bit ilaçlama uygulaması yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıkla Ara

Mersin Bit ilaçlama (Saç içerinde ki görüntüsü)

İnsan Biti Tanımlama

Haşere İstatistikleri

  • Renk

Kirli beyazdan grimsi siyaha

  • Bacaklar

6

  • Şekil

Uzun, düz gövde

  • Boyut

Yetişkinler küçüktür, yaklaşık 1 / 16-1 / 8 ”(2-4,2 mm) uzunluğundadır

  • Antenler

Evet

  • Bölge

Tüm Dünyada Bit Bulunmaktadır.

İnsan biti neye benziyor?

Mersin Bit ilaçlama
Mersin Bit ilaçlama (Saç biti)

Yetişkin  insan bitleri  küçüktür ve yaklaşık 1 / 16-1 / 8 inç uzunluğundadır. Gövdeleri yukarıdan aşağıya doğru düzleşir ve  kirli beyazdan griye renkte görünür  . Bitler kanatsızdır. Bacaklarının ucunda emici ağız parçaları ve kanca benzeri bir pençe var.

Bit ve Kepek 

Mersin Bit ilaçlama
Mersin Bit ilaçlama (Bit Tarağı Üzerinde ki Görüntüsü)

Bitler ve kepek çok farklı çeşitlerde olabilir fakat bazı kişilerde benzer semptomlara neden olabilir. Bit Yumurtası çok küçüktür ve sıkıca saç gövdesine yer almaktadır. Kafa Saç bitleri Sarımtırak renkli tipik beyaz deri gibi kepek görünüyor, kafa derisinin çeşitli yerlerinde bulunabilir. Bitlerin aksine kepek bulaşıcı değildir. 

Bitler Nasıl Tanımlanır

  • Baş biti : Yumurta / sirkelerin varlığı, baş biti sorununun en önemli göstergesidir çünkü bunlar diğer bit türlerinden daha fazladır, aktif değildir ve kolayca çıkarılamazlar. Kafa derisini kaşımak da bir baş biti probleminden şüphelenmek için bir sebeptir. Kişinin veya ailenin sosyoekonomik durumu veya gelir düzeyinin kimin istila edileceğiyle çok az ilgisi vardır. İstilalar özellikle küçük okul çocukları arasında yaygındır. Kızların istilaya uğrama olasılığı erkeklere göre yüzde beş daha fazladır.  
  • Vücut biti : Giysinin dışında bitleri gözlemlemenin yanı sıra, vücut biti için belirli yaşam alışkanlıklarını aramak anahtardır. İstilalar, yetersiz ısı nedeniyle insanlar sürekli olarak birkaç kat giysi giymeye zorlandıklarında ortaya çıkma eğilimindedir. Buna savaş ve afet alanları da dahildir. Günümüzde vücut bitlerine  nadiren rastlanmaktadır.  
  • Kuş biti : Baş bitine benzer şekilde, yumurta / sirkelerin varlığı bir sorunun en yaygın göstergesidir. Kuş biti istilasının bir başka belirtisi, genellikle kaşınmaya neden olan genel rahatsızlık ve tahriştir. Ayrıca, beslenme bölgelerinde genellikle şişkinlik ve hassasiyetin eşlik ettiği küçük kırmızı noktalar oluşur. Kuş biti oluşumu genel olarak kuşların yuva yapmış olması durumunda ve orada yavrulama durumunda ortaya çıkar. Kuş biti saç bitinden farklı olarak hızlı hareket eder ve hızlı bir şekilde yayılırlar.

Bitlerden Nasıl Kurtulunur?

Mersin Bit ilaçlama
Mersin Bit ilaçlama (Kan Emmiş Bir Saç Biti)

Bit olabileceğinden endişeleniyorsanız, tüm giysileri, yatak takımlarını, tarakları, havluları vs. kişisel eşyalarınızı muhakkak yıkayın. Ayrıca bitlerden kurtulmak için özel olarak tasarlanmış özel taraklar, şampuanlar ve saç kremleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca, hem bitleri hem de yumurtalarını öldürmek için geceleri saçı bebek yağıyla doyurmayı deneyin. Bunu yaparsan, çarşafını kirletmemek için başının etrafına bir havlu sar ve sabah saçlarını iyice yıkadığından emin ol. 

Bit istilasının bir haşere kontrol problemi değil, tıbbi bir sorun olarak kabul edildiğini unutmamak önemlidir. Lisanslı bir haşere kontrol uzmanı, bu sorundan kurtulmak için ilgili bilgilerin paylaşılmasına kesinlikle yardımcı olabilirken,  yardım için bir tıp uzmanına başvurmak önemlidir .

Biti Eğitimi

Alışkanlık ve Habitat

  • Baş biti :  İnsan biti, kaşınarak  yerinden çıkmadığı sürece baş bölgesinde sürekli olarak yaşar. Tipik olarak kulakların üzerindeki saçlarda ve kafa derisinin arkasında bulunurlar. Genellikle iki başın doğrudan temasıyla veya fırça, tarak, şapka ve havlu gibi öğeleri paylaşarak kişiden kişiye bulaşırlar. İlkokullar gibi kalabalık yerlerde baş biti yaygındır.
  • Dişi baş biti , saç derisine yakın bir saç parçasına  ayrı ayrı yapıştırılan 50-100 oval yumurta bırakır  . Yumurtaların gelişip çatlayabilmeleri için yüksek nem ve sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Yumurtalar 5-10 gün içinde çatlar ve ilk nimf 24 saat içinde kafa derisinden kanı emerek beslenmelidir, aksi takdirde ölecektir. Bir baş bitinin yaşam döngüsü yaklaşık üç  hafta sürer . Yetişkin baş biti genellikle 22-23 gün yaşar. Genel olarak baş biti, konakçı olmadan 48 saatten fazla yaşayamaz.
  • Vücut biti : Vücut biti , giyim üzerine özellikle yünden yapılmış öğelerde bulunurlar. Dişi vücut biti genellikle dikişler boylu boyunca bulunurlar ve yumurtalarını bu alanlara bırakırlar . Erkek vücut biti, giysinin içine, ancak vücuttan daha uzağa dağılma eğilimindedir. Vücut biti, istila edilmiş giysilerin veya yatak örtülerinin paylaşılmasıyla bir kişiden diğerine bulaşır. 
  • Vücut biti, yalnızca istila edilen kişi dinlenirken beslenmek için giysilerden vücudun bitişik bölgelerine hareket eder. Dişi vücut biti, bir giysi lifine ayrı ayrı yapıştırılmış yaklaşık 200 oval yumurta veya sirkeler bırakır. Bitler yumurtalarını iç çamaşırı dikişleri boyunca ve bu tür boyun, omuz, koltuk altları ve bel gibi vücuda yakın temas halinde olduğu yerlerde çok sayıda yerleştirilme eğilimindedirler.
  • Be nedenle yumurtaların gelişimi kıyafetlerin dolaplarda oda sıcaklığında bağlıdır.  Kıyafetlerde  vücut bitinin  yaşam döngüsü  yaklaşık 2-4 hafta sürer. Yetişkin vücut biti 29 güne kadar yaşar.
  • Kuş biti : Kuş biti, genellikle sakal, kaş, koltuk altı ve kasık bölgesi gibi kıl içeren vücut bölgelerinde ki bölgelerde yer edinmeye çalışır. Kuş biti, okullar gibi yerlerde o kadar yaygın değildir, çünkü bunlar yalnızca doğrudan fiziksel temas yoluyla yayılabilirler. 
  • Kuş biti, bir konakçıda 24 saatten fazla yaşayamaz. Dişi yaşamı boyunca 15-50 adet beyazımsı yumurta bırakır. Her yumurta, cilde yakın bir yerde tek tek sert bir saça yapıştırılır. Yumurtalar 7-8 günde çatlar ve yemleme (Yani kan emme) 1-2 saatte başlar. Bir kuş bitinin  yaşam döngüsü  yaklaşık 5-6 hafta gerektirir. Yetişkin kuş biti yaklaşık 15-25 gün yaşar. 
Saç içerisinde Bit ve Yavruları

Tehditler

İnsan bitlerinden gelen ısırıklar   genellikle aşırı kaşıntı ve kızarıklıkla sonuçlanır. Sık sık kaşınma, açık yaralara veya cilt enfeksiyonuna neden olabilir.  Sadece vücut biti insan hastalıklarının bir vektörüdür.